- HAIK - Hela AI-Köret
- Posts
- Välkommen till HAIK
Välkommen till HAIK
Politiker vill ha jobb, 5G-slakt, skolknas. Och: Multijobb med AI.
We want rules, we want rules!
Hallå i stugan och välkommen till HAIK! Det står för Hela AI-Köret, som kommer handla om artificiell intelligens (AI). På svenska, men om och för hela Norden.
/Dagens meny 🥘
Svenska politiker: vi vill jobba med våra jobb 🎩
Mer 5G åt folket 📶
Revolutionen kommer inte att djupfejkas 🎥
/Plusmeny 🍺
Tugga, svälj 😋
Fyra jobb tack vare ChatGPT 💰️
/ Lagstiftarna: vi kanske ska stifta lag… 🎩
Sex av åtta riksdagspartier vill reglera AI. Det tog SVT reda på genom att maila tre frågor till alla partier.
Men svaren är rätt tomma. Från regeringspartierna vill exempelvis Liberalerna att EU:s förslag på juridiskt ramverk samt direktiv för AI “bör genomföras”. De är alltså okej med att massövervaka folk på allmän plats, som direktivet nu är skrivet. Oliberalt!
Moderaterna tycker det är viktigt att fokusera på sjukvård och transport när det kommer till regler. KD tycker det känns viktigt att “säkerställa hur ansvarsfördelningen ser ut för olika AI-system”. Vad betyder det?
AI inom militära områden, nationell säkerhet och försvar är helt utelämnade ur lagtexten som EU-parlamentet just nu vässar. Finns det ingen tanke från regeringen om hur AI kan vara ett offensivt eller defensivt vapen?
Från regeringens motståndare hörs inte mycket. Daniel Helldén (MP) säger att vi kommer “behöva revidera alla de diskussionerna” eftersom “diskussionerna ligger efter”. Vilka diskussioner syftar han på? Hela vinkeln med SVT:s reportage är att det inte finns någon politisk debatt om AI.
Tyvärr stannar SVT vid godispåse-journalistiken igen. Inga följdfrågor, inget ansvarsutkrävande, ingen friktion, ingen konflikt, ingen diskussion. Hur ska någon förstå vad politiker tror på och vill förändra?
Den första frågan SVT ställer är om AI behöver regleras. Den lägger orden i mun på politikerna. En mer öppen fråga, vilket skulle placera mer ansvar för att förhålla sig till AI hos partierna, vore att fråga vad behöver som behöver göras för att möta samhällsförändringar kopplade till AI.
Sen blir det konstigt. Alla svarande utom SD vill skapa regler för AI. Vänsterpartiet har inte svarat alls.
Då måste ju frågan till politikerna vara: Vad har ni för konkreta lagförslag? Och varför har ni inte kommit med några lagförslag hittills? Det är ju ni som är de som skapar lagstiftning.
Det är inte trovärdigt att ropa efter reglering när man själv arbetar dagligdags med att ta fram lagar.
PS. Svenska politiker “har visat ett relativt litet intresse för AI”, enligt Microsoft. DS.
PPS. I USA har Demokraternas senator Chuck Schumer kommit med ett förslag för att reglera AI. Det verkar mest fokusera på att klå Kina. Men det låter otroligt omständligt att oberoende experter ska få granska företagens produkter före de släpps. DDS.
/Mer 5G-åt folket 📶
Det finns väldigt många mobiltelefoner. De skapar väldigt mycket data när de använder mobila nätverk. Ibland blir det dock fel i nätverken. Men hur vet man det?
En industridoktorand vid Umeå universitet har skapat en ny metod för att analysera och förstå hur och när mobilnät strular. Det är bra. Dagens metoder är nästan desamma som när de första mobiltelefonerna kom.
Med den nya metoden kan timmar eller veckor av felsökning gå på sekunder. 5G-nätet lär må bättre än tidigare generationers nätverk. Ihop kan det spara saftigt mycket resurser. Det kan även Tele2 skriva under på.
Inom forskningsprojektet AI4Green har bolaget studerat hur energiåtgången i mobila nätverk kan minskas. Med AI kan man styra vilka basstationer som aktiveras eller går in i så kallad djupsömn utifrån trafikbehov.
Tele2 skriver att den långsiktiga energibesparingen är 30-40 procent. Men man skriver inte jämfört med vad. Och AI4Green skriver själva att deras målsättning är att forskningsprojektet ska uppnå en energieffektivisering med 30-40 procent.
Still tho’: Mobilnäten slukar väldigt mycket el. En ny studie från Finland visar att kommunikationsnäten slukade 650 gigawattimmar. Mobilnätet stod för 60 procent av elförbrukningen. Det skulle, utifrån detta räkneexempel från Energimyndigheten, motsvara all el för 130 000 elbilar under ett år.
/En alldeles äkta verklighet 🎥
Min tidigare kollega Pontus Almquist har skrivit en ledare om AI. Destillerat går den så här: Revolutionen är här, så var är lagförslagen? Skolans nationella prov ligger pyrt till.
Skolan har definitivt problem. Inte bara med ordning och reda, kunskapsnivåer och glädjebetyg. AI-verktyg som producerar text lär slå hårdare mot svagare elever än starkare, verkar i princip alla som jag pratar med tro.
Jag håller med. En person med inlärningssvårigheter lär pusta ut av lättnad när inlämningsuppgiften är undanstökad på några minuter, oavsett om den får högt eller lågt betyg. Den sortens belåtenhet har inte högpresterande elever. Och de har förmodligen mer egna grundkunskaper att jämföra en AI-baserad text med.
Över tid lär de mest obrydda eleverna automatisera sin skolgång, medan de mest brydda automatiserar sin inlärning.
Men nu har vi också en väldigt bra chans att bygga om utbildningssystemet som sådant. Varför lär vi oss? Vad är lärande? Vad behöver de flesta veta om sig själv och livet? Det låter väldigt främmande för ett skolsystem som i mina ögon aldrig lärt mig att lära mig saker. Men någon gång måste ju framtiden anlända.
PS. Det finns fler än jag, som är bättre på utbildning, som ser möjligheten att bygga bättre utbildningar nu. DS.
/Plusmeny
#1 😋
Jag har aldrig gillat Google. Men de gör bra grejer inom sjuk- och hälsovården.
Det här är coolt: med AI kan det tidskrävande moment som kallas “konturering” inom strålningsterapi förbättras, liksom upptäckten av tarmcancer.
Det kommer bli svårt för mig, och politiker, att motivera varför företag INTE ska få tillgång till våra insidor.
#2 💰️
En kille i Ohio har gått från att ha två till fyra heltidsjobb, bara genom att använda ChatGPT.
En annan, som tidigare var på ett av de stora techbolagen, har tvärtom använt ChatGPT för att gå ner i jobb – från fyra under pandemin till två nu.
Visst, det här är vissa sektorer och de beskrivna personerna är förmodligen högutbildade och/eller experter. Men den som inte tror att AI kommer ändra hela utbildnings- och arbetsmarknadssystem har fel.
/Prat 🦜
/Här tänkte jag berätta något roligt från någon jag har pratat med eller lyssnat på.
Idag inviger EU sitt centrum för algoritmers transparens (ECAT). Thierry Breton, EU:s kommmissionär för den inre marknaden, vill använda centret för att bända upp den så kallade svarta lådan.
Förordningen om digitala tjänster gav de rättsliga verktygen för att öppna den svarta lådan med plattformsalgoritmer. ECAT kommer att vara avgörande för att uppnå detta mål.
/Läsbart 📚️
/Det här har jag tyckt om att dyka ner i på senaste och tror att du också kan göra det.
/Håller jag med? 🤓 En yta för fri reflektion om något av det jag har läst.
Jag lyssnade på AI-forskaren Amy Loutfi på ett seminarium i januari 2020. Då höll jag inte med henne om att data är som olja.
I en vetenskapskrönika skriver hon att AI har svårt att fixa morgonkaffet. Det är sant. Lika sant är det att, som Seth Lloyd skrivit, robotar inte kan knyta sina skosnören trots alla framsteg inom AI.
Men robotar kan ju exempelvis plocka blomkål, kiwi och hallon utan problem. De kan också göra pizza, hamburgare och sushi.
Så det handlar snarare om konkreta behov på en marknad. Många odlare vill betala för att slippa vara beroende av arbetskraftsinvandring för att skörda, vilket coronapandemin accentuerade.
Hälften av företagens kostnader går till personal, enligt forskaren bakom blomkålsroboten. Att sänka dem med teknik är rimligt. (Det är roligt att tänka på hur en blomkålsrobot kräver två doktorer och fyra ingenjörer för att göra vad en odlingsarbetare gör idag.)
Det kanske inte finns en marknad för AI-butlers ännu. Det finns en marknad för BÖCKER om sådana, typ Klara och Solen av Kazuo Ishiguro. Men där är ju inte världen ännu.