Lindex AI rĂ€knar trosors klimatavtryck 🌳

Och: revisorernas grÄzon, mer bröst, Bastiat-krav.

Det Àr snart helg. HAIK rundar av veckan med rapporter frÄn tvÄ studiebesök. Och hur (mycket) ska vi lyssna pÄ Max Tegmark?

Dessutom borde alla lĂ€sa FrĂ©dĂ©ric Bastiat. LĂ€ngst ner förklarar jag varför. Okej, AI alltsÄ  Trevlig helg!

/Dagens meny đŸ„˜Â 

  • Revisorernas grĂ„zoner 🧑‍🏭 

  • BĂ€ttre mammografi Ă„t folket 🧘 

/Plusmeny đŸș 

  • Lindex lĂ„ter AI rĂ€kna trosors klimatavtryck 🌳 

Trött pÄ att drunkna i ett hav av komplexitet? Testa HAIK!

/ Upp och hoppa, kollegor 🧑‍🏭 

Börja anvÀnda ChatGPT.

Det var den enkla slutsatsen jag drog efter ett lÄngt möte med en digitaliseringschef pÄ ett av landets största konsultbolag inom redovisning och revision.

Hela ledningsgruppen har nyligen fÄtt en introduktion till olika verktyg, frÀmst ChatGPT, och tid att sjÀlva leka med dem. Och varhelst det gÄr inom organisationen uppmanas anstÀllda att lÀra sig mer om och anvÀnda generativ AI.

Det finns dock regler för vad de fĂ„r göra: De fĂ„r inte anvĂ€nda AI pĂ„ “kĂ€nslig data” och inte “i kraft av sin yrkesutövning”. GrĂ„zonen is real!

PoÀngen Àr enkel: Ingen Àr just nu expert pÄ generativ AI, sÄ vem som helst kan vara med och forma fÀltet. Konsultbolaget gör det sjÀlvklart för egen vinning. Det handlar om att bli bÀttre pÄ att leverera insikter, analys och vinst.

Men det finns mer att hÀmta ur AI-revolutionen.

Revisorer sitter i Office365 runt fyra av fem arbetsdagar sett till den totala arbetstiden. Merparten handlar bara om att kommunicera och strukturera arbetet, alltsÄ att ordna möten, svara pÄ frÄgor eller informera varandra

Man jobbar sÄ att sÀga med hur man ska jobba.

En del av arbetstiden, men inte sÄ mycket som jag trodde, gÄr till att skapa saker.

Generativ AI Àndrar helt och hÄllet pÄ den uppdelningen. Det kommunikativa gÄr i hög grad av automatisera, vilket frigör mer tid. Och den kreativa delen av arbetet gÄr ocksÄ att effektivisera. SÄ vad ska de göra?

Varför bolagets ansvarige för digitalisering Àr sÄ tÀnd pÄ ChatGPT bottnar i ett bredare tÀnk, dÀr man vill erbjuda mer mÀnsklig interaktion och dÀrmed mervÀrde Ät kunderna.

Det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„. Men Ă€nnu har man pĂ„ internationell nivĂ„ ett principbeslut att inga anstĂ€llda fĂ„r anvĂ€nda ChatGPT eller liknande tjĂ€nster “för att bistĂ„ i kunduppdrag eller för att ge stöd i arbetet. Enstaka smĂ„ pilotprojekt, som att göra en intern 700 sidor lĂ„ng manual mer interaktiv, Ă€r dock sanktionerade.

Jag skrev i förra veckan att företag ser kostnader som det nÀst största hindret för att anvÀnda AI i sin verksamhet, och att hindret vÀxer i takt med storleken pÄ företaget.

Personen jag trÀffade förstod inte riktigt det. Deras perspektiv Àr att tjÀnsterna Àr billiga att prenumera pÄ eller köpa, och Àr samtidigt otroligt skalbara.

PÄ ren svenska: Vi fÄr feta marginaler.

Det Àr dÀrför AI-kunskap Àr sÄ otroligt viktigt för alla att skaffa sig. Det Àr ett ekonomiskt verktyg lika mycket som ett kreativt.

Det leder till nÀsta rÀtt pÄ menyn.

/ FĂ€rre kvinnor behöver oroas med AI 🧘 

Jag har ocksÄ varit pÄ studiebesök pÄ Capio S:t Görans sjukhus. Som jag ocksÄ skrev i förra veckan Àr de först i vÀrlden med att anvÀnda en algoritm för att komplettera sina radiologers arbete att granska bröstcancer. Det behövs.

Sveriges screeningprogram för bröstcancer har varit framgÄngsrikt. Dödligheten har minskat med ungefÀr 40 procent. Men programmet har sett likadant ut sedan mitten av 1980-talet. Man kallar folk utifrÄn tvÄ faktorer: Älder och kön.

Det Àr förvisso de tydligaste riskfaktorerna. Men ingenstans vÀgs exempelvis Àrftlighet, brösttÀthet, underliggande sjukdomar eller andra riskfaktorer in.

S:t Göran kallar runt 78 000 personer till screening varje Är. Bilderna som tas av brösten granskas sedan av tvÄ radiologer oberoende av varandra. MisstÀnkta fall tas upp i en sÄ kallad konsensusdiskussion.

Mellan 2 och 3 procent behöver Äterkallas för vidare undersökning. Men för varje 1 000 Äterkallade kvinnor hittas bara fyra nya cancerfall.

Det Àr hÀr algoritmen gör skillnad.

Det finns mÄnga uppenbart negativa resultat, alltsÄ ingen cancer, som lÀkarna ÀndÄ lÀgger tid pÄ att följa upp.

Och det finns samtidigt en hel del bröstcancer som gÄr oupptÀckt för att radiologers ögon inte skiljer sig frÄn andra mÀnniskors. Det gÄr helt enkelt inte att se alla former av mönster som tyder pÄ cancer.

Som Karin Dembrower, överlÀkare och bröstradiolog, beskriver det lite raljant Àr det mÄnga som börjar planera sin begravning nÀr de fÄr en kallelse till Äterbesök.

Den algoritm som de har anvĂ€nt minskar antalet oroliga kvinnor med ungefĂ€r hĂ€lften, utan att missa sĂ€rskilt mĂ„nga fall – vare sig det gĂ€ller lĂ€tta eller mer avancerade cancrar.

Det Àr ingen perfekt metod. Algoritmens kÀnslighet behöver hÄllas relativt lÄg för att den inte ska flagga massor av fall som inte Àr cancer, vilket skulle innebÀra en högre arbetsbörda och framför allt onödig oro.

Men algoritmen minskar arbetsbördan i mĂ„nga av fallen med relativt sett lĂ€gre risk – sĂ„ pass mycket att den tid som frigörs kan anvĂ€ndas till att hitta de fĂ„ fall som algoritmen inte fĂ„ngat upp. Det handlar, som alltid, om avvĂ€gningar.

Men Sverige har akut brist pÄ radiologer. PÄ vissa enheter finns bara en eller en halv tjÀnst. Precis som i revisionsbranschen kan AI dÀrför ses som ett ekonomiskt verktyg Àven bland radiologer.

Som radiologen och AI-forskaren Curtis Langlotz frÄn Stanforduniversitetet menar kommer AI inte ersÀtta radiologer, men radiologer som anvÀnder AI kommer ersÀtta radiologer som inte anvÀnder tekniken.

(Puh, det var mÄnga radiologer pÄ kort tid.)

Och som Dembrower med kollegor beskriver beror framtida upptÀckter av cancer med hjÀlp av AI inte pÄ om vi kan acceptera denna lÀgre kÀnslighet. Det Àr snarare hur radiologer förhÄller sig till algoritmens resultat som styr hur mÄnga ytterligare fall som upptÀcks.

Det Àr alltsÄ inte en frÄga om AI behövs inom bröstcancervÄrden, sÀrskilt pÄ mindre enheter. Det gÄr inte att oberoende dubbelgranska sig sjÀlv.

Ett positivt tecken Àr att alla anstÀllda pÄ S:t Görans Bröstcentrum nu vill ha algoritmen i verksamheten. I början fanns ett motstÄnd, men vÀrdet och nyttan för dem och framför allt för patienterna var mycket större Àn förvÀntat.

En sak Àr dock vÀrd att kÀnna till.

Visst, S:t Görans försök har visat goda resultat. Men det gÄr inte att sjukhuset i Karlstad eller Kalix anvÀnder samma algoritm. De mÄste anpassa den till sin historik, sin data, sina maskiner och sin kliniska verksamhet. Det finns lika mÄnga implementeringar som det finns bröstcentrum.

Studiebesöket gav mig en optimistisk kÀnsla. Men ocksÄ mÄnga funderingar.

Hur mÄr radiologerna, som yrke, om de i alla Är missat cancrar för att de helt enkelt inte kunde se dem? Leder det till sjÀlvtvivel eller revanschlust? Och hur kommer de mÄ framöver, nÀr en stor del av arbetstiden fylls av annat? Kommer man tÀnka att man lagt mycket tid pÄ trÀlgöra som att granska bilder, eller ser man nya vÀrden i sitt jobb?

/Plusmeny

#1 🌳 

Lindex Àr första detaljhandelsföretag att anvÀnda AI. Det stoltserade klÀdkedjan med igÄr.

Not really.

Det hÀr Àr precis samma anvÀndning som inom redovisningsbranschen, men dÄ internt och oftast utan marknadsföring. Vissa bolag har dock gjort det vÀldigt publikt.

PwC ingick i ett partnerskap med Microsoft i vĂ„ras. De kommer investera 1 miljard dollar över tre Ă„r för att hjĂ€lpa klienter att “förestĂ€lla sig nya sĂ€tt att driva sina företag med hjĂ€lp av generativ AI”.

JÀttebanken JP Morgan har byggt en egen chatbot för att vÀgleda vid investeringar.

NÀr Lindex nu marknadsför sig som ett AI-integrerat bolag Àr det lite överdrivet. Tomma tunnor skramlar mest, ni vet.

Eftersom verktyget de rullar ut i sina butiker bara Àr trÀnad pÄ den egna datan, betyder det typ följande.

  • En kund vill veta klimatavtrycket pĂ„ ett par svarta bomullstrosor.

  • Kassörskan kan skriva in den frĂ„gan i Lindex Copilot.

  • Kunden kan shoppa utifrĂ„n sitt samvete.

It’s the AI, stupid.

/Prat 🩜 

/TÀnkvÀrdheter frÄn nÄgon jag har pratat med eller lyssnat pÄ.

Max Tegmark Àr van att bli lyssnad pÄ. Det Àr bra att SVT tar upp hans Äsikter och tankar om AI-utvecklingen.

I programmet 30 minuter gör Anders Holmberg sitt bÀsta för att vi, och han sjÀlv, ska förstÄ vad Tegmark menar med den existentiella risk som AI Àr.

❝

Just nu har vi fortfarande kontrollen över vÄr planet.

Max Tegmark i 30 minuter

Men Tegmark Àr en teoretisk röst. I hans bok VÄrt matematiska universum, om det sÄ kallade multiversumet, menar han att det statistiskt och teoretiskt borde finnas exakt likadana varianter av oss sjÀlva nÄgonstans i alla parallella vÀrldar och universum.

Jag förstÄr poÀngen. Och jag förstÄr att den mÄste man tro pÄ (enligt honom) om man inte ska rasera vÄr standardmodell för matematik, fysik och statistik.

Det hÀr mÄste tas med nÀr man lyssnar pÄ honom. Han Àr smart, klok, omtÀnksam och brydd i mÀnniskors vÀlmÄende. Men han pratar just nu om saker som kan hÀnda nÄgon gÄng.

Vi Àr inte bra pÄ att skilja mellan sannolikhet och trolighet. DÀr lÀgger sig Tegmark.

/LĂ€sbart đŸ“šïžÂ 

/Det hÀr har jag tyckt om att dyka ner i pÄ senaste och tror att du ocksÄ kan göra det.
/En yta för fri reflektion om nĂ„got av det jag har lĂ€st đŸ€“Â 

#4. Prioriteringar.

Jag skrev tidigare om Det Nya Uppropet: “Att minska risken för utrotning frĂ„n AI bör vara en global prioritet vid sidan av andra risker i samhĂ€llet, sĂ„som pandemier och kĂ€rnvapenkrig” skrev massa hot shots.

En filosof, en AI-forskare och en entreprenör har en klok invÀndning: De största riskerna kommer inte frÄn tekniken, utan frÄn mÀnniskorna som kontrollerar den för att samla pÄ sig makt och pengar.

Eller som de sjĂ€lva skriver: Vi borde vara vaksamma mot de som “vill tjĂ€na pengar pĂ„ att föra elden till mĂ€nniskor, och samtidigt betros att vara brandmĂ€n.”

För det kan ju inte vara sÄ att AI Àr vÀrre Àn klimatförÀndringar? Det ordet nÀmndes inte ens i Det Nya Uppropet.

DĂ„ borde inte reglering vara en diskussion. DĂ„ borde utrotningen av all AI-teknik stĂ„ högst upp pĂ„ varje beslutsfattares bord. Åtminstone i demokratiska lĂ€nder.

Det Àr rimligt (och orimligt) att vilja kalla sitt livsverk för en existentiell risk. DÄ blir alla skitrÀdda och hjÀlper till att begrÀnsa nya tillskott i industrin. Och dÄ tjÀnar de befintliga bolagen mer pengar pÄ ett enklare sÀtt.

Alla borde lÀsa 1800-talsfilosofen Frédéric Bastiats text om den negativa jÀrnvÀgen mellan Spanien och Frankrike.

Det behövs mer kritik av sÀrintressen, sÀrskilt inom en industri som kommer dominera ekonomiska, politiska och sociala system för lÄng tid framöver.

Bra tryck i texten? HÀng med pÄ HAIK!