En lärare per elev 🤓

Och: Arabiska lärdomar, strejkvinst, dåliga spiraler.

Ellô! Denna meny består av 959 ord och tar 4 minuter att tugga sig igenom.

Dagens takeaway: Svensk skola kommer sakna tusentals lärare. Då behöver mer tid frigöras och nya sätt att undervisa tas fram. Generativ AI kan spela en viktig roll, som på Kungsängsgymnasiet i Sala.

Au revoir, som digitaliseringsministern lär behöva säga på sin studieresa om AI i Kanada.

/Dagens meny 🥘 

  • När 12 000 lärare saknas kan AI-tjänster hjälpa med plugget 🤓 

/Plusmeny 🍺 

  • UAE + AI = OMG 🇦🇪 

  • Den första AI-strejken är över ✏️ 

/ Prat 🦜 

  • Den fruktade spiralen av medioker AI 😵‍💫 

/ Digestif 🥃 

  • 300 miljoner visningar för AI-genererad desinformation 📺️ 

/ Hjälp lärarna att hjälpa eleverna 🤓 

Du är en erfaren lärare i samhällskunskap på Kungsängsgymnasiet i Sala. Följande text behöver förkortas och förenklas utan att förlora grunderna i innehållet. Förklara även de viktigaste begreppen, föreslå tolkningar av texten och presentera det i en punktlista.

Så kan en instruktion till AI-tjänsten ChatGPT se ut, baserat på vad läraren Alexander Stiwenius vid nämnda gymnasium berättade för tidningen Sala Allehanda i måndags.

Han har börjat använda verktyget i undervisningen, som främst sker på barn- och fritidsprogrammets och samhällsprogrammets lektioner i samhällskunskap. Det här är uppmuntrande.

Många förfasas över att skolans digitalisering leder till barns infantilisering. Lärarkåren oroas över elevernas koncentration och kreativitet.

Skolminister Lotta Edholm (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) gör allt i sin makt för att punktera uppblåsta föreställningar om skärmars pedagogiska nytta. Det är bra att alltför enspåriga tankesätt utmanas.

Men tjänster som ChatGPT är användbara i klassrummen, så länge de får tydliga instruktioner.

Det är sant att lärandet blir bättre av att hålla i en penna, ett papper eller en fysisk bok än en skärm.

Som Skolverket visat i en forskningssammanställning gör läsning av tryckta texter att läsförståelsen ökar, eleverna kan återge fler viktiga poänger i innehållet och kommer ihåg fler delar vilket gör att de enklare kan koppla ihop strukturen. Det borgar för djupinlärning. De som däremot läste digitalt överskattade sin läsförståelse, vilket riskerar att de inte lägger lika mycket tid på att lära sig.

Men nya funktioner i tjänster som ChatGPT gör att motståndet mot digitala läromedel riskerar att bli kontraproduktivt.

Numer går det att ladda upp bilder, exempelvis på ens hemläxa i matematik, och få strukturerade genomgångar av lösningen – eller ett simpelt svar på uppgiften. Det är dock inget nytt. Barn har alltid slagit upp facit först och listat ut räknemetoden baklänges.

Det finns även flera AI-tjänster som översätter röster, videos eller texter blixtsnabbt. Svenska elever kan lära sig med material från lärare och barn i Japan, Singapore, Finland eller Estland.

Och två amerikanska forskare har nyligen visat sju sätt som AI-tjänster kan gynna lärande. Som de skriver finns “distinkta pedagogiska fördelar” – men också risker. Sådant måste diskuteras, inte förbjudas.

Det är glädjande att läsningen ökar bland alla barn och betygsglappet mellan killar och tjejer i nionde klass minskar. Men undervisningen bör anpassas efter förutsättningarna. Enligt Skolverket kommer det att saknas 12 000 lärare i klassrummen år 2035. Det tarvar nya sätt för hur lärarna använder sin tid.

Ett är förstås att locka tillbaka en del av de dryga 35 000 examinerade lärare som valt att jobba med annat.

Men om Sverige ska må bra måste fler barn bli riktigt bra på att läsa, skriva och räkna. Det kan de få hjälp med av lärare som kan tänka sig att integrera AI-tjänster i sin undervisning och i elevernas egna studier.

Fuskanteckningen: Problematiken med större elevgrupper kan bemötas så här med hjälp av AI.

/Plusmeny 🍺 

#1 🇦🇪 

I en intervju säger Förenade Arabemiratens AI-minister Omar Sultan Al Olama att det “arabiska muslimska riket” var det enda i världen som förbjöd tryckpressen för 500 år sedan “på grund av rädslan för det okända”.

Och detta enstaka beslut “ledde till förlusten av varje ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt framsteg”.

De har med andra ord lite att ta igen, tycker Al Olama. Därför har de skapat ett dedikerat AI-universitet, de lockar till sig globala talanger genom skattefria monsterlöner, och staten ska lansera ett AI-bolag. Därtill har de skapat och släppt Falcon, en väldigt bra och populär språkmodell, liksom Jais-chat - den mest populära arabiskspråkiga modellen.

Förenade Arabemiraten har tio miljoner invånare. Det har Sverige med. Men vår BNP är 35 procent högre än deras, och vår ekonomi är mer dynamisk och diversifierad. Vi borde kunna göra större insatser på AI-området än i dag.

#2 ✏️ 

Jag skrev i våras att manusförfattarnas strejk i Hollywood kan ha varit den första AI-strejken.

Nu är den över, 146 dagar senare. Att lägga ner pennan så länge var förstås en kraftig signal till de som betalar lönerna att engagera sig i hur AI påverkar jobbet och sysselsättningen.

AI-tjänster får inte skriva eller skriva om “litterärt material” och AI-genererat material får inte användas “för att underminera en författares kreditering eller enskilda rättigheter.”

Därtill får de välja, med produktionspartnerns medgivande, om de vill använda AI-tjänster, men de kan aldrig bli tvingade till det. Och ska de bearbeta AI-genererat material måste de få veta det i förväg.

Det här är en väldigt nischad självreglering. Men det kan definitivt sätta tonen för andra kreativa näringars krav, rättigheter, skyldigheter och förhandlingar. Och det nya avtalet lär påverka vilket konstnärligt innehåll som skapas.

/Prat 🦜 

/Tänkvärdheter från någon jag har pratat med eller lyssnat på.

Är värdet av AI för ekonomin så stort som vi tror? Och för vilka delar av ekonomin fungerar tekniken egentligen?

Riskkapitalbolaget a16z, som en av mina favoriter inom AI-debatten Marc Andreessen grundat, är rätt djupt investerade i tekniken - och frispråkiga om den.

Martin Casado, en av firmans partners, pratade nyligen om den “fruktade spiralen av medioker AI”.

Det har faktiskt inte varit jättebra.

Martin Casado

/Läsbart 📚️ 

/Det här har jag tyckt om att dyka ner i på senaste och tror att du också kan göra det.

/En yta för fri reflektion om något av det jag har läst 🤓 

#4. AI-konspirationer.

NewsGuard har ögonen på AI, framför allt kinesisk. I våras handlade det om hur ChatGPT-3.5 spred mer desinformation på kinesiska än engelska.

Nu visar en ny analys hur 17 konton på den kinesiska appen TikTok sprider desinformation om covid-19, Barack Obama och skogsbränderna på Hawaii (de påstås vara högenergivapen, inte klimatrelaterade.)

De över 5 000 klippen, som är helt syntetiska men bland annat visar Obama som “pratar”, har fått över 300 miljoner visningar.

Det här fräter på förtroendet för stora teknikbolag, liksom för politikens uppfattning att bolagen klarar av att reglera sig själva. Det är korroderande för demokratin.

Bra tryck i texten? Häng med på HAIK!