Moderaternas AI-politik Ă€r barnslig đŸ‘¶

Och: juristboxning, AI-diskriminering i Gbg, VĂ€rldsbanken.

Vi överlevde Balkan! SÄ nu kan ni fortsÀtta lÀsa om AI som vanligt.

Under vÄran Tour de Balkan antog EU-parlamentet ett utkast pÄ AI-förordningen. Men varför lÀgger Moderaterna krokben för den och sig sjÀlva?

AI kan skapa diskriminering. Men Àven sjÀlva anvÀndandet av tekniken kan diskriminera. Det hÀnde i Göteborg.

VÀrldsbankens dÄliga algoritmer drabbar behövande i Mellanöstern hÄrt, enligt en rapport. Kan banken beskyllas för automatiserad försummelse?

Let’s HAIK!

/Dagens meny đŸ„˜Â 

  • Den okĂ€nda EU-konflikten đŸ‡ȘđŸ‡ș 

  • Moderaternas barnslighet 🇾đŸ‡Ș 

/Plusmeny đŸș 

  • Spioner eller diskriminering? đŸ•ŠïžÂ 

Trött pÄ att drunkna i ett hav av komplexitet? Testa HAIK!

/ Köp biljetter till juristboxningen đŸ‡ȘđŸ‡ș 

I en digital vÀrld Àr Balkan inte sÄ lÄngt bort. Nyheterna nÄdde sÄledes Àven mig: EU-parlamentet röstade igenom sitt utkast pÄ AI-förordningen 14 juni.

Den mest intressanta konflikten, som ingen i Sverige belyst, Àr den om ansiktsigenkÀnning.

Vare sig EU-kommissionen eller ministerrÄdet har inkluderat förbud mot tekniker som avlÀser, registrerar och klassificerar sÄvÀl ansikten som kÀnslor.

EU-parlamentet vill förbjuda att sÄdan teknik anvÀnds inom polisvÀsenden, skolan och pÄ arbetsplatser.

Det Àr bra. Det lÀr dock skapa en hel del brÄk nÀr sluttexten ska förhandlas. Som vanligt Àr det Frankrike och Tyskland som sÀtter tonen.

Tyskland Àr emot all form av övervakning. De gillar inte ens internetbanker.

Det korta varföret till ditt Almedalsmingel: Berlinmuren, Östtyskland, Stasi, Hitler.

Frankrike, dÀremot, ser en annan vÀg till mÀnniskors frihet.

President Emmanuel Macron införde 2019 ett statligt program för ansiktsigenkÀnning. Det skrotades men ersattes förra vÄren av en tjÀnst för digital identifikation med biometrisk data.

Franska parlamentet blev dÄ oroat. Det skrev en rapport om att det hotar det franska arvet av frihet.

ÄndĂ„ var det okej, tyckte man, att i begrĂ€nsade fall tillĂ„ta övervakning för att “gagna sĂ€kerhetsstyrkor”.

Det hÀr har varit Frankrikes hÄllning under hela processen med AI-förordningen. Varför?

Ett: Landet anser sig vara under permanent terrorhot och behöver alltid övervaka allt. TvĂ„: Man ska anordna sommar-OS i Paris nĂ€sta Ă„r. DĂ„ gĂ„r det inte att lĂ„ta mĂ€nniskor gĂ„ runt oregistrerade. LĂ€nge leve friheten


Summa: Tyskland och EU-parlamentet skyr övervakning. Frankrike, EU-kommissionen och ministerrÄdet gillar det. Alla kommer juristboxas. Köp biljett!

Men vad mer vill EU-parlamentet?

  1. Ingen anvÀndning av biometrisk övervakning. Polisen fÄr inte hitta (potentiella) brottslingar med algoritmer. Det görs redan, med vÀldigt negativa konsekvenser, i USA.

  2. Inget social kreditsystem som i Kina. Puh! 😅 

  3. Generativ AI – alla chatbotar som gör bilder, text och ljud – fĂ„r inte trĂ€nas pĂ„ upphovsrĂ€ttsskyddat material. Lobbyvinst för konstnĂ€rerna.

  4. Sociala mediers algoritmer för att rekommendera innehÄll till anvÀndare ska övervakas mer. Det lÄter bra, men hjÀlper inte. Det Àr som att skÀrpa utslÀppsregler för bilar nÀr vi borde köra fossilfritt. LÄt inte Facebook slÀppa ut mer skit i vÄr sociala atmosfÀr.

/ Moderaternas krokben i AI-politiken 🇾đŸ‡Ș 

EU-parlamentet röstade igenom utkastet pÄ AI-lagen med siffrorna 499 för, 28 emot och 93 nedlagda röster.

Det hÀr speglar svensk politik. VÀnsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna röstade för förslaget (vilket ni redan lÀst innebörden av).

Erik Bergkvist frÄn Socialdemokraterna var den enda i sitt parti som la ner sin röst, övriga sossar röstade för utkastet.

Det Ă€r konstigt att fĂ„ ihop med Bergkvists uttalanden om att AI-utvecklingen “riskerar att slĂ€ppa lös krafter vi inte kan hantera” och att vi behöver “ordentliga riskbedömningar och sĂ€ker reglering”.

Han stödjer ocksÄ Brevet frÄn i vÄras om att pausa all utveckling av AI under sex mÄnader.

Det var inte sÄ förvÄnande att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot utkastet. De Àr inte politiskt brydda i lagen, de vill ha mer verktyg för brottsbekÀmpning och de vill klösa sÄ mycket makt de kan ur EU:s hÀnder.

Det var inte ovÀntat att Moderaterna röstade nej. Men det Àr ÀndÄ en stor besvikelse att se ett frihetligt sinnat regeringsparti göra en bred, efterfrÄgad och potentiellt nyttig lagstiftning till en principfrÄga om polisen.

Som EU-parlamentarikern Arba Kokalari sĂ€ger vill de “inte lĂ€gga krokben för polisen” genom att acceptera förbudet mot ansiktsigenkĂ€nning.

NÀr förbudet antogs valde M unisont att rösta emot hela AI-lagen. Ihop med KD var de ensamma om att göra sÄ i parlamentets största partigrupp EPP. Hur kan man frivilligt isolera sig sÄ?

Det gÄr inte att hÀnvisa till principer vid nya problem. Principer Àr produkter av tidigare erfarenheter.

Jag har vid flera tillfÀllen, exempelvis i höstas och i vintras, kallat Moderaternas AI-politik för naiv. Men det hÀr Àr barnsligt. Dessutom Àr det osammanhÀngande.

Jag har tidigare frÄgat deras parlamentariker Jörgen Warborn varför han inte tycker om lagen.

Den lÀgger en vÄt filt över all innovation, alla smÄföretag och alla tjÀnster, menar han. Stora företag fÄr en fördel, smÄ företag fÄr svÄrt att följa lagen.

Jag Àr okej med den poÀngen. Den hörs delvis frÄn AI-branschen.

Men Warborn menar att lagen helt borde ha skrotats frÄn början. Och om inte det gÄr ska den göras sÄ tandlös som möjligt.

Det Ă€r inte sĂ„ industrin ser det. Och det rimmar illa med vad han skrev i Svensk Tidskrift för tvĂ„ Ă„r sedan om AI-utvecklingen: “Moderaterna Ă€r och ska fortsĂ€tta vara en hemvist för nytĂ€nkande, teknikoptimism och framtidstro.”

Först har partiet pratat om att lagen Àr dÄlig för ekonomin. Nu Àr skÀlet till varför de helt motsÀtter sig utkastet att det lÀgger krokben för polisen.

Folk Àr genuint oroliga för vad AI gör med deras vardag, som jag skrev en ledare om hÀr och en kortare grej om hÀr.

Politiken har inte rÄd att vara passiv nÀr stora samhÀllsförÀndringar snabbt pÄverkar mÄnga mÀnniskor.

Mindre stödpartier i regeringar fÄr gÀrna vara kontrÀra och tjuriga. Men vill man vara statsbÀrande fÄr man ocksÄ se till att förmedla förstÄnd, medkÀnsla och sans. Det gör inte Moderaterna.

/Plusmeny đŸș 

#1 đŸ•ŠïžÂ 

Fler utlÀndska studenter, doktorander och forskare behöver sÀkerhetsklassas. Det skriver Svenskt NÀringsliv i en rapport som precis skickats till utbildningsminister Mats Persson (L).

Vad menar de?

  • Kurser i AI, robotteknik och andra kĂ€rnĂ€mnen för försvaret, industrin och nĂ€ringslivet i stort innehĂ„ller kĂ€nslig information.

  • De som lĂ€r ut eller lĂ€r sig materialet fĂ„r reda pĂ„ saker som andra lĂ€nder kan gilla eller nyttja, bland annat pĂ„ sĂ€tt som kan skada Sverige.

  • DĂ€rför mĂ„ste de som ska plugga eller forska i liknande Ă€mnen sĂ€kerhetsklassas, kanske av SĂ€kerhetspolisen.

Jag antar att kraven Àven gÀller studenter frÄn Sverige. Det saknas inte historisk erfarenhet av inhemskt rekryterade spioner.

Nevertheless: Problemet Àr inte pÄhittat.

Jag har pratat med en person som berÀttat att AI Sweden dÄ och dÄ nekar vissa personer tillgÄng till deras faciliteter. I höstas avslogs exempelvis en förfrÄgan frÄn en professor om att lÄta tvÄ studenter nyttja deras AI-labb.

SkĂ€let var deras bakgrund i ett eller flera lĂ€nder som finns med pĂ„ den “svarta listan” frĂ„n USA.

Enkelt sagt fÄr personer med bakgrund i lÀnder pÄ listan inte ges tillgÄng till hÄrd- eller mjukvara frÄn USA. För dÄ bryter det land, företag eller den organisation som gör sÄ mot amerikanska exportsanktioner, ett regelverk som kallas ITAR, och kan straffas riktigt hÄrt.

Exempelvis kan en iransk ingenjörsstudent inte skriva examensarbete med en svensk dito om deras berÀkningar ska göras i vissa datalabb.

TillgÄng till modeller och berÀkningssystem, eller bara resultaten frÄn dem, rÀcker för att personen frÄn det sanktionerade landet, exempelvis Iran, ska ha brutit mot ITAR. Och dÄ rÀknas den svenske studenten som den som överfört informationen till en sanktionerad medborgare. Det vill inget lÀrosÀte rÄka ut för.

Det enkla skÀlet till att de tvÄ studenterna stoppades frÄn AI-labbet i Göteborg Àr att det stÄr amerikanska datorer i lokalerna. Den risken vill ingen ta. SÄ hellre hÄlls personerna utanför labben med hÀnvisning till deras etniska bakgrund.

Rent krasst gÀller alltsÄ att man antingen mÄste bryta mot ITAR eller svensk diskrimineringslagstiftning.

För de flesta Àr det enklare att hantera svenska juridiska processer Àn amerikanska.

I praktiken betyder det att Sverige antingen blir ett stÀlle dÀr andra lÀnder kan runda amerikansk exportkontroll, eller sÄ funkar inte nuvarande diskrimineringslagstiftning. Det förra lÀr inte ske. AlltsÄ behöver politiken ingripa.

Sverige har 40 000 utlĂ€ndska studenter i landet Ă„rligen. Även om fĂ„ av dessa nekas tillgĂ„ng till vissa omrĂ„den pĂ„ grund av deras bakgrund Ă€r det ett reellt problem för universitet och högskolor, och dĂ€rmed politiken, att hantera.

/Prat 🩜 

/TÀnkvÀrdheter frÄn nÄgon jag har pratat med eller lyssnat pÄ.

Jag gillar danskar. De bryr sig om sin frihet att svÀra, röka och dricka öl. Jag har alltid gillat Margrete Vestager, EU-kommissionÀren som ansvarar för Europas digitala konkurrens.

Till brittiska BBC sa hon, efter att parlamentet antog utkastet pÄ AI-lagen, att vi redan kan vara illa ute och att lagen verkligen behövs.

Det handlar framför allt om att undvika övervakning, diskriminerande behandling och brott. Vi mÄste ocksÄ kunna tro pÄ det vi ser och förstÄ vad som sker.

❝

Om vi hamnar i en situation dÀr vi inte tror pÄ nÄgonting har vi underminerat vÄrt samhÀlle fullstÀndigt.

Margrethe Vestager

Hon sa ocksĂ„ att “den kriminella sektorn digitaliserar mycket snabbare” Ă€n oss andra, och att de brottsbekĂ€mpande myndigheterna mĂ„ste möta det.

I klartext: Hon och kommissionen kommer brÄka med parlamentet för att fÄ in sÄ mÄnga undantag som möjligt för polisen att anvÀnda AI.

/LĂ€sbart đŸ“šïžÂ 

/Det hÀr har jag tyckt om att dyka ner i pÄ senaste och tror att du ocksÄ kan göra det.

/En yta för fri reflektion om nĂ„got av det jag har lĂ€st đŸ€“Â 

#5. Automatiserad försummelse.

Human Rights Watch (HRW) tycker att VÀrldsbanken gör dÄliga algoritmer. Det Àr kontentan i en rapport som HRW kom med 13 juni.

Notera: Det verkar förvisso sant att VÀrldsbanken gjort massor av misstag nÀr de ska bygga och implementera algoritmer för bidrag. Men det Àr en intresseorganisation som gör pÄstÄendet, inte en oberoende kommission eller utredare.

Anywho


VÀrldsbankens system Takaful ska hjÀlpa Jordanien att ranka och vÀlja vilka hushÄll som ska fÄ ekonomiska bidrag.

Det hÀr gillar inte HRW. De tycker att alla ska fÄ bistÄnd. Och de klagar pÄ att man gör behovsprövningar genom att se till om hushÄll har en bil, boskapsdjur eller höga el- och vattenrÀkningar. Ja pÄ dessa indikatorer sÀger att de har mindre behov av direkta pengastöd.

Men det VÀrldsbanken investerat i slÄr mig som vÀldigt likt traditionellt bistÄndsarbete dÀr resurser prioriteras enligt behov.

Det Àr precis sÄ svenska myndigheter gör för att vÀrdera vem som ska fÄ försörjningsstöd.

Ett uppenbart problem med Takaful Ă€r att man delar ut pengarna till den som “företrĂ€der” varje hushĂ„ll, alltsĂ„ mĂ€n. Det gör kvinnor och barn beroende av en manlig person.

Men det Àr inte nödvÀndigtvis ett fel med algoritmen. VÀrldsbanken har inte automatiserat sin försummelse av stora grupper.

Det verkar snarare som att kulturella, religiösa och politiska vÀrderingar krockar med HRW:s ambitioner och synsÀtt. DÀrav noten i början: De gör en subjektiv analys av en annan organisation.

Men diskussionen Àr inte ny. Varhelst algoritmer dyker upp kommer de bygga pÄ mÀnniskors underliggande antaganden, fördomar och prioriteringar.

DÀrför behöver fler fÄ insyn i utvecklingen och implementeringen av algoritmer. VÀrldsbanken bör, precis som HRW pÄpekar, visa hur algoritmerna Àr konstruerade och hur de fungerar.

Det Àr viktigt nÀr det gÀller privata företag. Det Àr nödvÀndigt för offentliga organisationer och oberoende organ.

Bra tryck i texten? HÀng med pÄ HAIK!